Nový cyklomost môže pomenovať verejnosť, na výber sú tri mená

21.02.2012 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskou obcou Schlosshof buduje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) cyklomost, ktorý by mal byť prejazdný už v lete. Pri rozhodovaní o názve cyklomosta zaváži aj hlas verejnosti.

\"Tak ako sme doteraz všetko budovali pred zrakom verejnosti, tak isto sa ideme uchádzať o to, aby názov, ktorý bude mať tento most, bol verejnosťou prijatý. Keďže to nie je jednoduchý proces, chceme v tom prvom kole, do konca apríla, poznať názor verejnosti,\" povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Verejnosť môže vybrať názov pre cyklomost spomedzi troch navrhnutých pomenovaní – Most Márie Terézie, Most slobody, Most železnej opony, alebo môže navrhnúť vlastný názov. Záujemcovia môžu o názve hlasovať na internetovej stránke Bratislavského kraja, na Facebooku kraja, zapojiť sa môžu aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, svoje návrhy môžu poslať aj mailom na adresu cyklomost@region-bsk.sk, na poštovú adresu Úradu BSK alebo prísť osobne. Podľa Freša o konečnom názve cyklomosta rozhodnú krajskí poslanci.

Výstavba cyklomosta sa začala vlani koncom septembra, cyklisti by po ňom mali prechádzať v lete. Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Frešo informoval, že aj pri ďalších prácach sa našli v hĺbke pôvodné pilóty, ktoré boli súčasťou premostenia pred asi 300 rokmi. Zároveň doplnil, že cyklomost je stavaný tak, aby nenarušil zvyšky tohto pôvodného mosta, čiže oceľový most pôjde ponad ten pôvodný.

Cyklomost stavia konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most bude postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Projekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013.
 

Vyberte región